آموزش پروکست | بهترین فرمت طراحی در پروکست

بهترین فرمت طراحی برای نرم افزار پروکست

در این مقاله انواع مختلفی از فرمت­ های طراحی نرم افزارهای مختلف که با نرم افزار پروکست سازگار است معرفی خواهد شد و در پایان بهترین فرمت برای نرم افزار پروکست که کم­ترین مشکلات از قبیل ویرایش هندسه، مش­ بندی و… ایجاد می­ کند را معرفی می­ کنیم.

نرم افزار پروکست با نرم افزارهای طراحی از قبیل کتیا، سالیدورک، اینونتور، پرواینجینیر، اتوکد و… سازگار است که فرمت­ های طراحی شناخته شده برای این نرم­ افزار و همچنین بهترین و کاملترین فرمت را برای شبیه­ سازی هر قطعه­ ای اعم از صنعتی و غیرصنعتی کاربرد دارد را معرفی می­ کنیم.

شکل­ های 1 و 2 به­ ترتیب انواع فرمت­ های مختلفی که در محیط مش ­بندی نرم­ افزار پروکست قابل باز شدن می­ باشد را نشان می­ دهد.

شکل 1: فرمت ­های مختلف قابل بازشدن در پروکست ورژن قدیمی(این عکس از پروکست ورژن2010 هست)[1]

شکل 2: انواع فرمت ­های قابل باز شدن در پروکست ورژن جدید(این تصویر مربوط به پروکست 2019 است.)

همانطوری که در شکل­ های 1 و2 دیده می­ شود. گستردگی فرمت­ های قابل فراخوانی در پروکست ورژن جدید 2019 نسبت به ورژن قدیمی بسیار زیاد می­ باشد که در این مقاله دو نرم ­افزار مهم که بیشتر مورد توجه کاربران است از قبیل کتیا و سالیدورکس و فرمت­ های مهم قابل خروجی از این نرم­ افزارها که در نرم ­افزار پروکست اجرا می ­شوند را مطرح می­ کنیم. همچنین در پایان بهترین فرمت بین تمام نرم ­افزارهای موجود مطابق شکل 2 که کم ترین خطا را حاصل می ­کند معرفی می­ شود.

1.فرمت ­های نرم­افزار کتیا قابل سازگار با پروکست

فرمت اصلی طراحی نرم ­افزار کتیا .CATPart و .CATProduct می ­باشد که این فرمت­ ها قابلیت باز شدن در ورژن قدیمی[2] را ندارند و تنها در ورژن­ های جدید پروکست از نسخه 2013 تا 2019 فراخوانی می­ شوند. اما فرمت ­های دیگری از قبیل .STP ، .STEP ، .IGES ، .IGS  که قابلیت باز شدن در نرم­ افزار پروکست را دارند. توجه به این نکته اهمیت دارد ورژن ­های قدیمی نرم ­افزار پروکست به بزرگی و کوچکی حروف فرمت­های STP، STEP، IGES و IGS حساس است، بدین منظور اگه یکی از فرمت­ های مورد نظر را بخواهید وارد محیط MeshCast نرم­ افزار پروکست ورژن قدیمی کنید باید حتما از حروف بزرگ به کوچک همانند stp، step، iges وigs تغییر دهید که این کار با دستور Rename قابل انجام است. اما حساسیت به حروف بزرگ و کوچک در ورژن جدید نرم افزار پروکست وجود ندارد. اما فرمت دیگری که می­ توان از نرم­افزار کتیا خروجی گرفت قابل باز شدن در نرم افزار پروکست باشد STL می­باشد. که کم­ترین سازگاری را با نرم­افزار پروکست دارد و استفاده از این فرمت پیشنهاد نمی­ شود.

2.فرمت ­های نرم ­افزار سالیدورکس قابل سازگار با پروکست

فرمت اصلی طراحی نرم ­افزار سالیدورک .Sldprt و .Sldasm می ­باشد که این فرمت­ ها قابلیت باز شدن در ورژن قدیمی را ندارند و تنها در ورژن­ های جدید پروکست از نسخه 2013 تا 2019 فراخوانی می ­شوند. همان چهار فرمتی که با رنگ قرمز در مورد نرم افزار کتیا گفته شد، درباره نرم افزار سالیدورکس صادق می­ باشد. و حساسیت به بزرگی و کوچکی حروف باز هم باید رعایت شود. اما یکی از فرمت­ های دیگر در نرم­ افزار سالیدورک Parasolid می باشد که معروفترین آن­ ها x_t و x_b می باشد. که قابلیت باز شدن در نرم­ افزار پروکست را دارند. همانند نرم افزار کتیا فرمت STL را از نرم افزار سالیدورکس می ­توان خروجی گرفت.

نتیجه­ گیری

همان طوری که می دانید هر نرم ­افزار شبیه­ سازی از بین فرمت­ های مختلف طراحی که با آن نرم ­افزار سازگار است تنها با یکسری از فرمت­های خاص سازگاری بیشتری دارد. مثلا در نرم­افزار MoldFlow[3] بهترین فرمت برای انجام شبیه سازی فرایندهای تزریق پلاستیک STL می باشد که سازگاری بسیار زیادی نسبت به بقیه فرمت های طراحی که در نرم ­افزار اجرا می­ شوند را دارد. اما در نرم ­افزار پروکست بهترین فرمت خروجی از نرم افزار طراحی که بیشترین سازگاری را با نرم­ افزار دارد و مشکلات از قبیل ویرایش هندسه مدل و از همه مهم­ تر مشکل مش­ بندی در آن کمتر از بقیه فرمت ­ها می­ باشد، فرمت x_t یا همان Parasolid است، که این فرمت از نرم ­افزار سالیدورکس  قابل دست یابی می­ باشد.

سوال: اگه نرم­افزار طراحی فرمت خروجی x_t را ندهد(مثلا نرم­افزار کتیا) راهکار چیست؟

جواب: در چنین مواقعی باید از نرم­افزار کتیا فرمت طراحی stp خروجی گرفته شود، سپس این فرمت وارد نرم­افزار سالیدورکس شود و از نرم­افزار سالیدورکس مجددا فرمت x_t خروجی گرفته شود. و در نهایت در نرم ­افزار پروکست اجرا شود.

راه حل دیگر این است همان فرمت stp و هر فرمت دیگر بغیر از x_t را وارد نرم ­افزار پروکست کنیم. که در صورت وجود مشکلات هندسه قطعه و… ابتدا باید با استفاده از ابزارهای اصلاح هندسه قطعه موجود در محیط نرم ­افزار پروکست آن را ویرایش کرده و سپس عملیات مش­ بندی سطحی(فرمت .sm) و حجمی(.mesh) را انجام دهید.

منابع

[1] – عمده فرمت­ های قابل باز شدن در ورژن قدیمی همانند همین تصویر است. ممکن است در ورژن­ های پایین­تر یعنی 2009 و… و ورژن ­های بالاتر یعنی 2011 و 2012  فقط فرمت­ها اندکی کم یا اضافه شده باشند.

[2] – ورژن قدیمی منظور تا ورژن 2011 می باشد.(که شامل 5 مرحله Meshcast، Precast، DataCast، Procast ،ViewCast)

[1] – یکی از نرم ­افزارهای قدرتمند جهان در حوزه شبیه­ سازی تزریق پلاستیک می­ باشد. که به­ تازگی در آخرین ورژن این نرم­افزار یعنی 2020 قابلیت شبیه­ سازی فرایند متالورژی پودر از قبیل تزریق پودر فلز و پودر سرامیک را دارا می باشد.

, , , , , , , , , , , ,

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست