آموزش پروکست|معرفی قطعات ریخته گری در پروکست

معرفی قطعات ریختگی قابل تعریف در نرم افزار پروکست

در این مقاله در مورد تمام موادی که در نرم­ افزار پروکست وجود دارد معرفی می­ شود و همچنین نحوه کاربرد آن­ ها نیز بیان خواهد شد. جدول 1 مواد قابل تعریف در پروکست را نشان می­ دهد.

جدول1: انواع حالت های ریخته گری قالب تعریف در پروکست

شکل­ های 1 و 2 به­ ترتیب حالت­ های مختلف تعریف قطعات ریخته­ گری در ورژن­ های قدیمی و جدید را نشان می­ دهد.

شکل1: حالات مختلف مواد ریخته­ گری در ورژن قدیمی پروکست (این تصویر از پروکست 2010 است)

 

شکل 2: حالات مختلف تعریف مواد ریخته ­گری در ورژن جدید پروکست(این تصویر از پروکست 2019 است)

1- Alloy

هر قطعه­ ای که از هر روشی ریخته­ گری می­ شود از آلیاژهای و فلزات مختلفی از قبیل آلومینیوم، چدن، فولاد و … ساخته می­ شود. که بعد از طراحی قطعه در نرم ­افزارهای طراحی از جمله کتیا، سالیدورکس و… و ورود به نرم­ افزار پروکست نوع تمام قطعات ریخته­ گری را از قسمت Volume manger در ورژن جدید باید Alloy انتخاب شود. در ورژن­ های قدیمی بجای Alloy از Casting برای تعریف قطعات ریخته گری استفاده می ­شود.

توجه: علاوه بر اینکه برای قطعه ریخته­ گری استفاده می ­شود برای حوضچه بارریزی و تغذیه نیز استفاده می­ شود.

2-Mold

برای ریخته­ گری قطعات مختلف از قالب ­های موقت و دائمی استفاده می ­شود. مثلا برای ریخته­ گری قالب ماسه­ ای که از قالب­ های موقت ماسه­ ای از جمله ماسه سیلس و… استفاده می­ شود و در ریخته­ گری دایکست(تحت فشار) از قالب دائمی از قبیل فولاد H13 و… استفاده می­ شود. که بعد از طراحی قالب مورد نظر و وارد کردن در نرم ­افزار پروکست، باید نوع آن­ ها ابتدا به­ صورت Mold انتخاب کنیم و سپس بسته به فرایند ریخته­ گری جنس قالب ­ها را به­ صورت موقت یا دائمی انتخاب نمود.

3-Filter

از فیلتر در فرایند ریخته­ گری برای جلوگیری از رفع تلاطم مذاب و همچنین جلوگیری از ورود مذاب کثیف به داخل قطعات استفاده می­ شود. شکل3 نمونه ­ای از تعریف فیلتر در نرم ­افزار پروکست را نشان می ­دهد. نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که فصل مشترک بین Alloy و Filter باید از نوع EQUIV باشد. به­ عبارتی تعادل حرارتی بین فیلتر و قطعه ریخته­ گری وجود دارد. همچنین در قسمت شرایط مرزی باید Filetr_Heat را حتما تعریف کنید.

توجه: فیلتر باید جدا طراحی شود و مش­ بندی شود.

شکل 3: نمونه ­ای از فیلترگذاری در نرم ­افزار پروکست

4-Core

بسیاری از قطعات ریخته­ گری دارای سوراخ ­های داخلی هستند. یا برخی حفره ­های موجود در ساختار آن­ ها از هیچ قسمتی از قالب قابل دسترسی نیستند. این سطوح درونی به ­وسیله ماهیچه­ ها ایجاد می­ گردند. ماهیچه­ ها ازطریق آمیختن ماسه با یک سری چسب­ های خاص تهیه می ­شوند. این چسب باعث می­ شود که وقتی ماهیچه را در دست می­ گیریم شکل خود را حفظ کند. قالب از طریق قرار دادن ماهیچه در داخل حفره درجه­ ی پایینی و قرار دادن درجه بالایی روی آن و قفل کردن دو درجه به هم، ساخته می ­شود. بعد از انجام عملیات ریخته ­گری ، ماسه­ ها کنار زده می­ شوند و ماهیچه شکسته می­ شود. شکل 4 نمونه­ ای از ماهیچه­ گذاری را برای تولید قطعات توخالی نشان می­ دهد.

توجه: ماهیچه­ ها هم به ­صورت ماسه­ ای و هم به­ صورت فلزی می­ باشند که نوع فلزی آن در قالب­ های دائمی کاربرد دارند.

توجه: ماهیچه در تحلیل­ های سیکلی که در هر سیکل ماهیچه در قالب جایگزین می­ شود استفاده می­ شود. این بدین معنی است که دمای اولیه ماهیچه در هر سیکل به­ دلیل جایگزینی ثابت است و مانند قالب تغییر نمی­ کند.

شکل 4: نمونه­ ای از کاربرد ماهیچه در تولید قطعات توخالی

5-Foam

فوم­ها در ریخته­ گری با فوم از دست رفته کاربرد دارند. جنس آن­ ها معمولا از پلی ­استایرن می­ باشد. بدین معنی که با ورود مذاب از سیستم راهگاهی به داخل قطعه، مذاب، فوم مورد نظر را تبخیر می ­کند و جای خود را به فوم می­ دهد. شکل 5 مراحل فرایند ریخته­ گری با فوم از دست رفته را نشان می­ دهد.

شکل 5: مراحل ریخته ­گری با فوم ازدست رفته

6-Insulation

به بیان ساده عایق به این معنا است که، می­ تواند گرمای ذوب را برای مدت بیشتری نگه دارد. عایق ­ها روی تغذیه باز که برای بالا بردن راندمان تغذیه استفاده می ­شود. عایق­ ها اکثرا از جنس سرامیک هستند.

توجه: تعریف عایق تاثیری در حل مساله نسبت به Mold ندارد و همانند Mold عمل می ­کند.

7-Exothermic

خصوصیات مواد گرمازا و مدل حل آن توسط این گزینه فعال می­ شود. با برخورد مذاب به گرمازا، دمای ذوب بیشتر می­ شود. همچنین جهت بالا بردن کارایی تغذیه استفاده می­ شود.

توجه: اگر گرمازا برای مدل مورد نظر تعریف نشود، انرژی گرمازایی آزاد نخواهد شد.

8-Channel

منظور مبرد است که دارای جنسی متفاوت از ماده ذوب است که با برخورد ماده مذاب به آن باعث کم شدن یا حذف کشیدگی می­ شود. در ریخته ­گری دایکست برای کانال­های خنک­ کاری کاربرد دارد. در قطعات که دارای جداره نازک هستند و سرعت سرد شدن در آن مناطق پایین است برای افزایش سرعت سرد شدن در آن مناطق از مبرد استفاده می ­شود. شکل 6 نمونه ­ای از کاربرد مبرد در نرم­افزار پروکست 2019 را نشان می ­دهد.

شکل 6: نمونه­ ای از کاربرد مبرد در پروکست

9-Reservoir

این حالت در ورژن قدیمی تعریف شده است و برای جایی استفاده می ­شود که سطح آزاد همیشه بر جاذبه عمود خواهد بود و برای محاسبات سطح آزاد مفید است. همچنین به حوضچه مذاب برای مدل کردن تاندیش ارتباط دارد. که باید دارای فصل مشترک EQUIV با قطعه ریخته ­گری باشد.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست